Självkadebeteende

Självskada hänför sig ofta till människor som avsiktligt skadar sina kroppar. Det görs vanligtvis i hemlighet och på kroppsdelar som inte kan ses av andra. Den vanligaste typen av självskada är att skära sig, men det finns många andra typer av självskadebeteende, som t ex bränning eller stansning av kroppen, eller plockning av hud eller sår.

Varför skadar man sig själv?

För det mesta är det ett sätt att klara av vardagen. Människor pratar ofta om att skada sig som ett sätt att lindra, kontrollera eller uttrycka svåra känslor, tankar eller minnen. Vissa människor skadar sig själva för att de känner sig ensamma, medan andra gör det för att straffa sig på grund av skuldkänslor eller skam. Den lättnad de upplever efter självskador är emellertid bara kortsiktig och för eller senare kommer de svåra känslorna vanligtvis tillbaka. Med återkomsten av dessa känslor kommer ofta en önskan om att självskada igen. Denna cykel av självskada är ofta svår att bryta.

De flesta som skadar sig själv försöker inte döda sig själva, men det finns en risk att de kan skada sig mer än de hade för avsikt att detta ökar risken för oavsiktlig självmord. Människor som upprepade gånger självskadar kan också bli självmordsbenägna.

Hitta andra sätt att hantera situationen

Att vilja skada sig själv kan vara en del av hur du känner just nu, men det behöver inte vara i framtiden. Du kan lära dig hur du hanterar dig själv emotionellt och fysiskt. Att förändra dina självskadliga vanor handlar om att lära sig att hantera dina önskningar att skada dig själv, hitta nya sätt att uttrycka hur du känner, ha rätt stöd och förbättra din allmänna hälsa och välbefinnande.

Det är möjligt att lära sig att hantera riktigt intensiva känslor på sätt som inte orsakar skada, och många av dessa alternativ kan också erbjuda långsiktig lättnad. Det kan vara svårt att bryta sig loss från självskadebeteende, men ta det bara ett steg i taget.

Vissa människor kan starta denna process på egen hand, men många behöver stöd från sina vänner och familj. Om din självskadebeteende är särskilt intensiv eller långvarigt, kommer det att vara nödvändigt med professionell hjälp.

Få stöd

Att ha stödjande människor runt omkring sig är alltid viktigt. Omge dig med människor som du litar på, som kommer att lyssna på dig utan att döma och som du tycker om att vara med. Det är bra att arbeta på vissa saker som du kan göra för dig själv, men du behöver inte stå inför den här utmaningen ensam. Det är viktigt att låta andra veta hur du känner när saker inte går som du tänkt dig. Skapa eller älta inte bekymmer, ilska eller besvikelser – prata om dem.

En terapeut, psykolog eller läkare kan hjälpa dig att ta reda på vad som utlöser ditt självskadebeteende och börja arbeta med dig för att hantera dina svåra tankar och känslor.

Hur familj och vänner kan hjälpa

Om du är orolig för någon som har självskadebeteende är det viktigt att prata med dem om det. Det kan vara ett svårt samtal, så gör det med omsorg, respekt och utan att vara dömande. Låt dem veta att du är där för dem och uppmuntra dem att söka hjälp.

Det kan vara överväldigande och jobbigt att veta att någon du bryr dig om skadar sig själv. För att ta hand om andra behöver du också ta hand om dig själv – försök att få tillräckligt med sömn, håll dig frisk och sök ditt eget stöd från vänner eller kollegor.